Site Overlay

Jak wybrać odpowiednie drzwiczki do pieca?

Od jakiegoś czasu sporo osób stawia na piece z kafli jako wyjątkowy element wykończenia wnętrz, ale także nadprogramowe ogrzewanie w zimne miesiące. Jest to zasługa wracającej mody na styl vintage. Takie konstrukcje najczęściej kojarzą nam się z dzieciństwem, zazwyczaj z pomieszczeniami nienowych kamienic. Obecnie coraz chętniej są one budowane. Tego typu piece robione są ze specjalnie stworzonych kafli i niewątpliwie część z nich można nazwać dziełami sztuki.

Oprócz pieców wykorzystywanych w pomieszczeniach, wiele posiadaczy działek w ogrodach buduje także wędzarnie, grille, a także piece do pieczenia pizzy i chleba. Taka zabudowa też może zostać nietypowym dopełnieniem ogrodu, kiedy zatroszczymy się o staranne elementy jak np. żeliwne zdobione drzwiczki do grilla. Zbudowanie czy to pieca do pizzy czy wędzarni warto zlecić profesjonaliście. Jest to stosunkowo nietrudna konstrukcja, jednak trzeba wiedzieć jak muszą być poprowadzone kominy. 

Własna wędzarnia w ogródku – świeże wędliny

Wiele osób tęskni za tradycyjnym smakiem domowych wędlin. Szkoda, że oferowane przez sklepy mięsne nie przypominają naturalnych wyrobów naszych babć. Dlatego właśnie niezwykle popularne stały się piece wędzarniane na prywatnych działkach, które oprócz swojej funkcjonalności mogą również pięknie się prezentować. Taka zabudowa na szczęście nie potrzebuje za dużo miejsca, dlatego może sobie na nią pozwolić niemal każdy będący w posiadaniu wolnej przestrzeni w ogródku. Przed zleceniem budowy specjaliście warto przede wszystkim przeanalizować do czego dokładnie piec będzie nam potrzebny? Inaczej wygląda wędzarnia do wędzenia dziczyzny, inna do ryb, a jeszcze inna do mięs zwierząt domowych takich jak świnie czy ptaki. Z tego powodu postawienie wędzarni należy zlecić specjaliście, który będzie potrafił służyć radą w najistotniejszych sprawach. Oczywiście niezwykłym dopełnieniem tego typu zabudowy będą drzwiczki do wędzarni, których wybór na rynku jest bardzo urozmaicony. Mogą być one z kratką, szybką albo zupełnie zabudowane. Również wybór w przypadku ozdób zależy tylko i wyłącznie od tego, jaką kwotą dysponujemy.

Czy warto posiadać własny piec chlebowy?

Mało co smakuje tak dobrze jak świeżo upieczony chleb. A już z pewnością zrobiony własnoręcznie i wypieczony w przydomowym piecu do chleba. Mając odrobinę miejsca na działce warto zdecydować się na taką zabudowę. W piecu chlebowym oprócz tradycyjnego pieczywa można piec także placki, a nawet pizzę. Tak jak w przypadku wędzarni, także budowę pieca chlebowego warto zlecić specjaliście, który ma doświadczenie i orientuje się jak muszą być poprowadzone komory. Oczywiście tego rodzaju zabudowa może być wykonana w wersji podstawowej, a także rozbudowanej. Wszystko zależy od zasobności naszego portfela i przestrzeni jaką dysponujemy. Taki piec może być wyposażony w dwie pary osobnych komór. Wówczas można dopasować osobno drzwiczki do pieca chlebowego, i osobno drzwiczki do pieca na pizzę. Również w tym przypadku wszystko zależy od naszej wyobraźni i gotówki jaką dysponujemy. Na rynku można dostać drzwiczki zarówno zdobione droższe, jak i tańsze, proste.

Jak wygląda budowa różnego rodzaju pieców na własnej działce? 

Wędzarnia, piec do pizzy, chleba czy grill – są to piece, które można zrobić własnoręcznie wykorzystując projekty dostępne w internecie. Jednakże warto zadać sobie pytanie – czy warto? Konstrukcja pieca nie jest zbytnio skomplikowana. Ale żeby służył on nam wiele lat,  nie pękał, a surowce były odporne na spore różnice temperatur, należy go zlecić specjaliście. Będzie potrafił on dobrać nam stosowną konstrukcję do naszych wymagań, ale także dobierze surowce z których taki piec powinien być wykonany. Zazwyczaj takie piece wykonywane są na indywidualne zamówienie, dostarczane na miejsce w częściach i kolejno składane. Oczywiście koszt zależny jest od projektu, i użytych surowców. Kolejnnym kosztem jest również transport, którego cena zależy od dystansu.